marți, 20 noiembrie 2012

comemorare - 17 ani

corneliu coposu (20 mai 1914 - 11 nov 1995)
 17 ani de la moartea lui coposu................................

Corneliu (Cornel) Coposu s-a născut la data de 20 mai 1914 încomuna Bobotajudețul Sălaj. Tatăl său, Valentin Coposu, a fost protopop greco-catolic al Șamșodului, doctor în teologie, președinteleLigii antirevizioniste, prieten și colaborator cu Iuliu Maniu.Valentin Coposu a fost închis pentru înaltă trădare de autoritățlieaustro-ungare la VațSeghedin și Budapesta, de unde a fost eliberat în anul 1919 de către generalul Traian Moșoiu odată cu intrarea trupelor române în Ungaria. La data de 15 septembrie 1919, fiind neastâmpărat, la vârsta de 5 ani, Corneliu Coposu a fost înscris la școala confesională română unită, pe care a terminat-o la 28 martie1923. A intrat la Colegiul Sf. Vasile din Blaj, doar după ce a urmat clasa a cincea în particular și după ce a obținut o dispensă de vârstă.

 La numai 16 ani a intrat la Facultatea de Drept și Științe de Stat dinCluj. După absolvire, în 1934, s-a înscris la doctorat, pe care l-a obținut după 3 ani. În această perioadă a devenit campion de haltereîn cadrul Clubului Sportiv Universitar. În 1933 înființează filiala Cluj a PNȚ iar în 1935 a fost ales președinte al Uniunii Studenților Democrați din Univesitatea Cluj și președinte al Tineretului Național Țărănesc. În 1937, în urma procesului Skoda în care Romulus Boilă a fost acuzat de corupție în cadrul unui contract de armament, Coposu este condamnat la 3 luni și o zi de închisoare, pentru lezmajestate, fiind acuzat pentru posesia unor documente. Pedeapsa a fost ispașită în condiții speciale: așternut personal, își procura alimente de la resturant, era servit de un chelner iar ușa celulei nu era încuiată.

 În timpul detenției a cunoscut-o pe Ana Pauker, închisă ca ilegalistă PCR, despre care a rămas cu o impresie bună:
„Păstrez despre ea amintirea unei persoane foarte inteligente, foarte instruite, cu o cultură livrescă impresionantă, care suportă dialogul cu multă ușurință și avea la îndemână argumente pe care știa să le valideze cu multă picepere.”

La 17 noiembrie 1937 este reformat medical, în evidența regimentului 33 Artilerie, pentru obezitate cu tulburări funcționale. Avea o înălțime de 1,87 m și o greutate de 160 kg, cu un perimentru abdominal de 172 cm.

ÎNCEPUTUL CARIEREI POLITICE, PERIOADA DE DETENȚIE

Între 1937 și 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însoțit în toate misiunile sale politice. În 1940 a primit funcția secretar politic al lui Iuliu Maniu. În 1945 a devenit președinte al filialei PNȚ Sălaj.

Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNȚ, în ceea ce s-a numit Înscenarea de la Tămădău. Până în 1956 a fost ținut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru "înaltă trădare a clasei muncitoare" și pentru "crimă contra reformelor sociale". A fost condamnat la muncă silnică pe viață. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat.

În aprilie 1964 a fost pus în libertate după 17 ani de detenție. A fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcții-Montaj București, atelierul de tâmplarie mecanică.     

sursa: wikipedia 

ceea ce s-a-ntâmplat după 90, reprezintă, pentru mine, un eșec al omului politic coposu; dar este un reper moral, care s-a ridicat deasupra tuturor menestreilor politicii românești de dupa revoluție; coposu rămâne coposu; punct

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

atitudinea naște altitudinea.......nu răspund pentru comentarii!